Headless website: 3 voordelen ten opzichte van WordPress

Headless website: 3 voordelen ten opzichte van WordPress

Één van de meest gebruikte traditionele Content Management Systemen (CMS) is WordPress. Maar is dit voor jouw project ook de beste keuze? In dit artikel behandel ik de voordelen van een headless CMS ten opzichte van een traditioneel CMS zoals WordPress.

WordPress is één van de meest gebruikte Content Management Systemen (CMS). De grootste reden hiervoor is de eenvoud waarmee je zelf een website kunt bouwen. Voor een hobbyproject of een simpele (bedrijfs)website kan het zeker een uitkomst zijn. Als je plannen hebt om met je website leads te genereren of hoog in de zoekresultaten van zoekmachines terecht te komen dan wordt het een ander verhaal. De techniek achter je website is dan van groot belang zodat je website lekker snel is. Ik ga je een aantal voorbeelden geven over de techniek achter een WordPress website en hoe je het anders zou kunnen aanpakken.

Frontend en backend

Voordat ik je de werking van de techniek achter WordPress kan uitleggen is het belangrijk om te weten welke onderdelen samen een website vormen. Een website bestaat heel simpel gezegd uit een gedeelte frontend en backend. De termen verklappen het al een beetje: de frontend van een website is datgene wat je als gebruiker ziet. Hierbij moet je denken aan de content van de website zoals afbeeldingen, teksten en knopjes. Daar blijft het echter niet bij, want een website heeft ook een ontwerp nodig zodat het past bij jouw idee of bedrijf. De frontend, het zichtbare gedeelte van de website, heeft dus ook styling nodig. Dit werkt een ontwikkelaar uit aan de hand van CSS. Al deze zaken vormen samen de frontend.

De backend, letterlijk de achterkant van de website, verzorgt de functionaliteit van je website. Wanneer een bezoeker het contactformulier op je website invult wil je hier natuurlijk per e-mail van op de hoogte worden gesteld. Dit zijn zaken waar de gebruiker niets van ziet, maar ontzettend belangrijk zijn voor een correcte en complete werking van je website.

Mocht je een website aan het bouwen zijn in WordPress of dit van plan zijn, dan mag je bovenstaande zaken allemaal vergeten. WordPress heeft dit namelijk allemaal al voor je geregeld en hiervoor een handig systeem ontwikkeld. Mocht je functionaliteiten aan je website willen toevoegen dan zijn er enorm veel zogeheten plugins beschikbaar die door bedrijven en hobby ontwikkelaars worden gebouwd. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken over hoe het gemaakt wordt, maar met enkele muisklikken heb jij wel de functionaliteit die je nodig hebt toegevoegd aan je website.

WordPress of toch niet?

Zoals ik al eerder aangaf is WordPress vaak de way-to-go in de meeste gevallen dat je een website gaat bouwen. Of je het nu zelf doet of je laat het door een professional doen, in veel gevallen biedt WordPress alles wat je nodig hebt. Toch kun je flink wat kanttekeningen plaatsen bij het gebruik van WordPress. Ik leg je een aantal dingen uit over de werking van WordPress en de verschillen met een headless website die je kunnen helpen bij de overweging of WordPress wel of niet geschikt is voor jouw project.

Zoals ik al eerder aangaf is WordPress een traditioneel CMS. Bij deze opzet verzorgt het CMS zowel de frontend als de backend van de website. Hierdoor biedt zo'n traditioneel CMS in de meeste gevallen veel voordelen, maar qua techniek kun je zeker nog wat winnen. Een andere manier om je website te bouwen is met een losse frontend en backend. Een voorbeeld hiervan is door te werken met een headless CMS. Daar ga ik me in de rest van dit artikel op focussen.

Drie voordelen van een headless website

Door de frontend en backend gescheiden te houden heb je de volledige controle over alle code van je website. Hierdoor kun je met meerdere partijen in zee gaan om je website te laten ontwikkelen. Zo kun je de juiste mensen inschakelen voor het ontwerpen van je website en het ontwikkelen van de frontend zonder dat zij zich druk hoeven te maken over de backend van je website. Zo heb je de mogelijkheid om een bedrijf of ontwikkelaar in te schakelen die zich op dit gebied heeft gespecialiseerd.

Een tweede voordeel van een headless website is dat je beide onderdelen van je website, samengevat als de frontend en backend, volledig kunt optimaliseren wat resulteert in een razendsnelle website. Zo kun je op de frontend allerlei optimalisaties doorvoeren dat de snelheid van de website ten goede komt, zoals het toepassen van lazy loading op afbeeldingen en het statisch genereren van de frontend. Naast deze technieken zijn er nog tal andere mogelijkheden voor het optimaliseren van een frontend. Zo kun je de backend van je website ook optimaal inrichten en alleen de functionaliteiten inbouwen die je website nodig heeft. Hiermee bespaar je een enorme hoeveelheid overhead wat je niet gebruikt. Met een systeem als WordPress draai je altijd het complete framework.

Een laatste voordeel van een headless website is dat je de content volledig gescheiden houdt van de frontend. Zo kun je de content uit het CMS ook koppelen aan andere websites of applicaties. Je hebt dus veel meer vrijheid. Wanneer je in een traditioneel CMS een pagina opbouwt is dit voor die specifieke website die op het CMS draait. Daarnaast dien je ook rekening te houden met hoe het er aan de voorkant van de website uit komt te zien. In zulke Contentmanagementsystemen is dat vaak vertaald in een WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get). Dat kan handig zijn als je van plan bent om je website volledig zelf te ontwikkelen en zelf verantwoordelijk bent voor het uiterlijk van de website. Echter, wanneer je een website wilt (laten) bouwen voor je bedrijf en een aantal collega's gaan jou helpen met het schrijven van content, dan kan een headless CMS uitkomst bieden. Zo'n contentmanagementsysteem fungeert slechts als leverancier van content aan de frontend van je website. Je richt het CMS dan zo in dat je bepaalde contenttypes hebt, zoals een product of vacature. Hierbij stel je een aantal verplichte onderdelen in zoals een titel en een beschrijving. Iedereen kan uiteindelijk met dat CMS overweg, aangezien ze alleen de content hoeven te vullen welke op de website zal worden getoond. Hoe die content uiteindelijk vertaald wordt naar de frontend, daar hoeft men zich geen zorgen over te maken. Dat regel je in de frontend van je website.

Samengevat heeft een headless website dus een aantal voordelen ten opzichte van een website gebouwd met een traditioneel CMS. Naast de genoemde verschillen en voordelen in dit artikel zijn er natuurlijk nog veel meer zaken die van belang kunnen zijn voor een succesvolle website. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over een geschikt CMS of opzet voor jouw website? Laat het mij vooral weten. Ik voorzie je graag vrijblijvend van advies.

Laatst bijgewerkt op 30/01/2021.

Geen artikelen gevonden.