Wat is een API? Een voorbeeld van een Application Programming Interface in 3 minuten

Wat is een API? Een voorbeeld van een Application Programming Interface in 3 minuten

Heb je ooit gehoord van een API en wil je hier graag meer over weten? In dit artikel leg ik je aan de hand van een praktisch voorbeeld uit waarvoor je een API kunt inzetten.

Veel apps en websites maken gebruik van API's om jou van de meest actuele data te voorzien. Een Application Programming Interface (API) maakt het mogelijk om een verzameling van gegevens uit een database op te halen of om software met elkaar te koppelen. Bedrijven kunnen API's inzetten om hun eigen software te koppelen met externe software. Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld leg ik je uit hoe belangrijk het automatiseren van een klein gedeelte uit een proces van een bedrijf kan zijn.

Een bedrijf heeft een webshop ontwikkeld om digitaal haar producten te kunnen aanbieden. Het bedrijf achter deze webshop maakte al jarenlang gebruik van een boekhoudpakket waar ze erg tevreden over is. Normaal gesproken maakten de medewerkers van het bedrijf zelf de facturen aan op het moment dat er iets verkocht werd, maar door de enorme verkoopstijging dankzij de online winkel kunnen ze dit niet langer zelf doen. Dit is een perfect voorbeeld waar een API voor ingezet kan worden.

De ontwikkelaar van het boekhoudpakket dat ze gebruiken heeft een API ontworpen en ontwikkeld om de gebruiker toegang te verschaffen tot de data uit zijn/haar boekhoudomgeving. Deze API vereist een aantal gegevens in een bepaalde structuur die door de externe applicatie, in dit geval de webshop, moet worden opgestuurd. In het bovenstaande voorbeeld kan het bijvoorbeeld gaan om de naam en prijs van het verkochte product en klantgegevens. De webshop stuurt een virtueel pakketje met deze gegevens naar de API van het boekhoudpakket, welke op zijn beurt aan de slag gaat met de gegevens. De webshop heeft als instructie meegegeven om een factuur aan te maken. De API van het boekhoudpakket is uiteindelijk verantwoordelijk voor de afhandeling ervan. Deze zal op basis van de ontvangen gegevens een factuur opmaken met de verkochte producten als factuurregels. Heeft de webshop ontwikkelaar ervoor gekozen om dit proces pas in gang te zetten nadat er een betaling is gedaan? Dan kan er, als de API van het boekhoudpakket hierop is ingericht, bijvoorbeeld een instructie worden meegestuurd om de factuur na het aanmaken direct als betaald te markeren. Op deze manier heeft de webshop met één simpele koppeling een heel belangrijk deel van het verkoopproces gedigitaliseerd.

Dit is een prachtig voorbeeld van hoeveel tijd een bedrijf kan besparen door de inzet van een API. Normaal gesproken zou het bedrijf achter de webshop naarmate het aantal verkopen stijgt steeds drukker worden met boekhouden, echter door deze volledig automatische koppeling te realiseren met het boekhoudpakket is er ruimte ontstaan om te groeien. De kostbare tijd die hiermee wordt bespaard kan ergens anders binnen het bedrijf worden ingezet. Dat is pas winst!

Laatst bijgewerkt op 24/11/2020.

Geen artikelen gevonden.